Muziekvereniging en jeugdwerk

Lees hier over jeugdwerk als muziekvereniging. Wat kan een muziekvereniging doen aan jeugdwerk om het leven van jongeren duurzaam te consolideren? Tijdens ons onderzoek kwamen we onder meer Sociaal Werk Nederland tegen, die zeer belangrijke diensten bieden. De antwoorden op deze vraag liggen voor de hand, lees in deze tekst over de opzet en mogelijkheden.

Harmonie; een woord wat voor zichzelf spreekt

Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek maken goed is voor het brein. Het prikkelt de hersenen, het stuurt de motoriek aan. Er zijn veel theorieën over en al die studies komen tot één en dezelfde conclusie: muziek maken is goed voor jonge hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Samenkomen, samen muziek maken, is de goede sociale omgang bovenop het feit dat muziek maken goed is voor de ontwikkeling. Jeugdwerk en muziekvereniging gaat rationeel gezien altijd goed samen. Muziek maken in een groep is samenwerken. Met verschillende muziekinstrumenten moet je tot één resultaat komen. Een muziekgroep is in harmonie, en zo ook de personen die het instrument bespelen. Veel dorpen en steden hebben een harmonie of fanfare, samen halen zij Sinterklaas binnen en maken koningsdag leuk, en kinderen komen op die manier op jonge leeftijd in contact wat voor hun toekomst kan zijn. Later zullen de kinderen jongeren zijn, en in harmonie zijn door samen muziek te maken.

Er komt veel wetenschap bij kijken

De theorieën over muziek maken zijn best eenzijdig. Zo is er een link gelegd tussen musiceren en het niet ontwikkelen van Alzheimer op latere leeftijd. Maar jeugd wat deelneemt aan een muziekvereniging treft daar veel meer sociale aspecten aan dan alleen samenkomen en repeteren, en soms een uitvoering. Zij komen samen in een gebouw van de vereniging, dat moet schoon en onderhouden zijn, zij moeten wel eens overleggen en vergaderen, en vaak de handen uit de mouwen steken om überhaupt de vereniging te laten bestaan. Denk aan oud papier inzamelen voor het fonds waar de instrumenten inzitten zodat deze aan de leden in bruikleen gegeven kunnen worden, maar ook stoelen sjouwen en andere zaken om een zaal klaar te maken voor een donateursconcert. Dit soort toevoegingen worden in de studies niet meegenomen. Maar iedere agoog weet dat dit net zo goed is voor het jonge brein dan het muziek maken zelf. Jeugdwerk moet een extensie zijn op het samen spelen samen delen wat de jongeren als kind hadden, jeugd samenbrengen in een muziekvereniging is dan de oplossing.

Laat de jongeren letterlijk duurzaam consolideren

De jongeren van nu zijn de volwassenen van de toekomst. Via een muziekvereniging is het mogelijk om een positieve spiraal te creëren. Kinderen kunnen tijdens koningsdag en het binnenhalen van Sinterklaas enthousiast raken om ook muziek te gaan maken. Later zijn het jongeren, en raken zij daar enthousiast om later zelf jeugdwerk te gaan doen. De jongere krijgt muzieklessen van een volwassene, diegene is dan het goede voorbeeld, en later zal de jongere op haar of zijn beurt ook les gaan geven. Als het gaat zoals omschreven is er sprake van duurzaam consolideren. Nu is lesgeven een eenzijdig voorbeeld, het kan bijvoorbeeld ook bestuurlijk werk zijn. Het gaat erom, het kind gaat van de basisschool naar het middelbare onderwijs, de behoefte aan buitenspelen is voorbij, de jongere vindt dan aansluiting bij een muziekvereniging. Daar begint de mogelijke positieve spiraal, doet de jongere kennis op voor het leven. De jongere geraakt in harmonie, gaat een samenwerking aan en geeft dat weer door aan de volgende generatie. Samen maken zij muziek, samen laten zij de vereniging bestaan. Jeugdwerk als muziekvereniging kan dus alleen maar positief uitpakken, naast dat muziek maken goed is voor de hersenen. Een muziekvereniging met jongeren is investeren in de toekomst.

muzverontwaakt

muzverontwaakt.nl heeft één taak: de kunst van muziek ontwikkelen en mensen hierin laten participeren. Hiervoor organiseert het cultureel centrum regelmatig optredens en repetities. Hier wordt u op de hoogte gehouden.